På leting etter en ny valp...

Da nærmer det seg veldig tiden til å se seg om etter en ny valp hos oss. Rettere sagt har jeg vel vært på utkikk i mange år, men hverken tiden eller anledningen har vært helt riktig. Jeg har lyst til å skrive litt om mine tanker rundt hva jeg tenker på når jeg skal gå til anskaffelse av en ny jaktkamerat og familiehund. Det er mange vurderinger som skal tas og valg av oppdretter, kull og seinere hvilken valp er ingen enkel jobb. Det er mye bra der ute, men også mange feller å gå i. 

Bilde av Raisa og Orm når vi hadde fått han i hus for 11 år siden!

Fortsatt Wachtelhund, og hvorfor?

Helt klart JA!🙂 Dette først og fremst for at dette er en fantastisk familiehund hvis den får muligheten til det. Våre hunder skal fungere i familien i 365 dager i året, og med to små barn i flokken er dette viktig for oss!

 

Jaktmessig passer denne rasen oss også veldig godt, da vi ønsker en allsidig jakthund som kan brukes til mye. Hos oss vil hunden i hovedsak brukes til klovvilt og ettersøk, men også på annet hårvilt hvis muligheten byr seg. Apportanlegget i rasen er et stort pluss for oss, og vi ser på apporteringen som en veldig god mulighet til å skape et godt og tett samarbeid med hunden. Det at hunden ikke jager over mange terreng og er ofte innom fører i løpet av jaktdagen gjør at man alltid har med seg hunden hjem. 

 

Størrelsesmessig syns vi dette er en grei størrelse på hund. Vi har ofte med oss hundene på turer også utenom jaktsessongen. Wachtelhunden er en grei hund å kjøre med på skiturer hvor vi da som oftest størekjører med de. Går vi på turer i fjellet bærer de kløv med den største stolthet! 

 

Som i de fleste andre raser er det også hos Wachtelhunden noen negative sider, de er også viktige å tenke gjennom. Rasen har en ganske høy forekomst av allergi, og dette ser ut til å være et vanskelig problem å få bukt med! Hva grunnen til dette er, finnes det nok ikke noe enkelt svar på. Personlig tror jeg at dette kan være mye på grunn av at problemene prøver å ties i hjel. Det er fortsatt mye taushet i miljøene og blant mange oppdrettere, selv om det har bedret seg betraktelig de siste årene. Ønsker samtidig å rette en stor takk til alle som har hunder med allergi som er åpne om problemene. Dette tror jeg er den viktigste måten å forebygge på! Dette med allergi ser ut til å være et økende problem for de fleste raser...

Epilepsi er også et problem som en del Wachtelhunder får. 

 

Selv om rasen har sine utfordringer, syns vi allikevel at fordelene er flere enn bakdelene. Derfor håper vi å kunne ønske velkommen en ny Wachtelhundvalp!😍👍🐾

 

 

Hva ser jeg etter?

Hva ser jeg etter når jeg skal skaffe meg en ny hund? Da må jeg nok først tenke på hva jeg ønsker... Som jeg har nevnt tidligere skal våre hunder være familiehunder 365 dager i året, så gemyttet er viktig! Våre hunder skal også fungere som jakthunder hele høsten, i tillegg er håpet at den skal fungere som ettersøkshund. Helsa er også viktig, da vi vet at en syk hund hverken fungere optimalt som familiehund eller jakthund. 

 

Punktvis kan jeg sette opp disse tingene jeg syns er viktig hos en fremtidig hund:

* Gemytt

* Helse

* Jaktegenskaper

Hvordan får jeg det jeg er ute etter?

 

Uansett hvor godt man garderer seg når man holder på med avl, vil dette alltid være en viss form for sjansespill!🤔 Man kan allikevel gjøre et forarbeid for at sjansene blir best mulig for en hund som fungerer som man forventer. Det første jeg gjør når jeg studerer valpekull, er at jeg setter meg ned for å finne ut mest mulig om foreldredyrene. I mine øyne bør hundene være røntget frie på hofter og albuer. Det diskuteres i fagmiljøene om hvor stor arvelighet det er på dette, men noe har det å si og jeg tør ikke ta sjansen på at dette er mest en miljøfaktor! Jeg vil også at hundene skal være stilt til jaktprøver med gode resultater. Jo flere jaktprøver jo bedre er det. På jaktprøver er det mange faktorer som spiller inn, og ved flere prøver pr hund desto større er sjansene for at gjentatte gode resultater betyr at hunden faktisk er en god hund. Jaktprøver blir bedømt av nøytrale dommere, og dette er viktig å vite når man hverken kjenner hannhund eller tispe. Vi har jo alle fantastiske jakthunder...😉 Det neste jeg gjør er å lese meg opp på kullsøsken til tispa og hannhunden, og eventuelt tidligere valper som de har hatt. For meg er det viktig at hundene kommer fra jevne gode kull, da dette sier mer om avlen enn en enkelt hund. Dersom hundene som brukes i avl er de eneste i sine kull som har gjort det godt, kan dette like gjerne være for at de har vært heldige med eierne sine. 

 

Dersom alt virker bra, vil jeg ta kontakt med oppdretter for å spørre om sykdommer hos hundene. Dette er et tema som for mange er vanskelig å svare på. Dersom oppdretter bare har positive ting og si om helsa, blir jeg skeptisk med en gang. Hvis dette er en oppdretter som har hatt en del kull tidligere, og sier at det ikke finnes sykdommer hverken i rasen eller blant deres tidligere valper er dette ikke en plass jeg vil kjøpe hund. Vi vet at det er ca 30% av hundene som blant annet har allergi. Dette burde en god oppdretter vite om! Selvfølgelig vil jeg også spørre om mange andre ting om hundene, blant annet om hvordan den fungerer i familien, jaktegenskaper i det virkelige liv, hvordan de er sammen med andre hunder, stressnivå og temprament.

 

Til slutt er det vel magefølelsen som avgjør om dette kan være valper som kan passe for meg. Dialogen med oppdretter er også viktig, og jeg må føle at han/hun gjør en god jobb med valpene den tiden de er hos dem. Det er en viktig jobb som gjøres hos oppdretter før valpene blir leveringsklare, her legges et godt grunnlag. 

 

Helt til slutt er det opp til oppdretter som avgjør om akkurat jeg får kjøpe en valp!😮 Kanskje jeg har stilt for krevende spørsmål eller stiler for store krav til oppdretteren???

Oppdretter er valgt!

Nå har jeg kommet frem til en oppdretter og en kombinasjon som jeg ønsker å satse på. Når man setter seg ned å studerer paringer og forskjellige kombinasjoner, finner man fort ut at det finnes positive og negative elementer i det meste. 

 

Grunnen til at jeg valgte nettopp denne kombinasjonen var mange. Hannhunden som er brukt har jeg selv hatt gleden av å hilse på. Han er en av få som har oppnådd å bli svensk jaktchampion, han opptrer for meg som en trygg og god hannhund - rolig og sindig og lar seg ikke provosere av andre hannhunder med høy haleføring og tydelig dominans. Hvis det skal nevnes noe negativt, er det at denne hunden er etter en hannhund som i mine øyne er brukt alt for mye i avl. Til gjengjeld har han heldigvis avlet godt.

 

Tispa som er brukt er jeg så heldig å kjenne bedre enn man kan forvente av noen man kjøper valp etter. Jeg har selv sett hunden både i jaktsammenheng, jaktprøve og sosialt. Det er ei meget behagelig tispe å ha rundt seg, samtidig som hun er ei tøff men fornuftig dame i skogen. 

 

Begge hundene er så alsidige som en wachtelhund skal være. De blir begge to brukt aktivt på jakt etter flere forskjellige viltarter og brukes også som ettersøkshunder. 

 

Oppdretteren til dette kullet kjenner jeg godt, og vi deler de fleste oppfatninger rundt rasen og dens bruk. I tillegg er de også oppdrettere til vår egen Swima, en hund vi har vært veldig fornøyde med. Det har passet oss utmerket at de har kull pr. 10. år...🙂 

 

Vi har vært så heldige, hvis alt går greit og ting blir som vi håper, får vi tilslag på valp her igjen. Det er vi utrolig takknemlige for, da det er mange som ønsker valp etter denne kombinasjonen.

 

Gå gjerne inn på oppdretternes hjemmeside og les mer om dem: www.skogtussa.com

 

Har nå sett valpekullet...

Nå har jeg vært og sett på valpekullet for første gang... En herlig gjeng som allerede har blitt veldig sosiale. De er nå 4 uker, og tasser rundt i valpekassa med stødige steg. Noe mer ustødige blir de når de skal tøffe seg litt ekstra for andre søsken!😊 Det er vanskelig å plukke ut "riktig" valp enda, føler jeg... De er utrolig like, både i skinn og til sinns, bortsett fra noen fargenyanser. Det blir utrolig spennende å se de igjen om 1,5 uke, da skal hele familien av sted for igjen å observere denne herlige gjengen! Regner med at mye har skjedd da, og at man kanskje kan se litt mer forskjeller da!🙂

Tusen takk til Kjell og Elisabeth for deres gjestfrihet og hyggelig samvær!😊

Skogtussas Jippi

Nå har hele familien hatt noen dager i Drammen hos Elisabeth og Kjell for å plukke ut valp. Tusen takk igjen til dere for deres gjestfrihet! Helt fantastisk å oppleve!☺️ Vi har også fått litt kjennskap til hvordan det er å være oppdrettere, og alt hva det innebærer. Her er valpekjøpere ut og inn døra flere ganger etter at valpene har fylt 3 uker, hannhundeier på besøk slik at de som ønsker kan komme å hilse på de, andre beundrere som vil ha en kikk, egne oppdrettere som vil se, papirarbeid, veterinærbesøk, tørking av bæsj og tiss, foring av valper og tispe, ut på luftetur, maaaassse kos med "mor og barn", klipping av klør og i tillegg skal familien pleies! Og så er det helt sikkert en hel haug jeg har glemt å ramse opp!😳

 

Men... Vi har funnet vårt neste emne til en fremtidig jakthund og familiehund. Nå er det bare opp til oss hvordan vi får formet den... Det blir ei travel tid, men vi gleder oss til å ta fatt på oppgaven!👍 Jippi blir hentet hjem til oss 13. mars, så nå er det ikke lenge igjen!😊 

 

Så må jeg si at det er ingen enkel jobb å velge ut valp i et så jevnt kull! Heldigvis har Elisabeth god oversikt over hver og en av de, og har mange gode tips og tanker å dele med oss valpekjøpere...👌 

Planlegging...

Her gleder vi oss veldig til å få en valp i hus... Josefine og Karoline snakker om Jippi mange ganger om dagen, og det er tydelig at de har sine planer... Både store og små forbereder seg som best vi kan!🙂 Er ikke helt sikker på om alle i huset er klar over hva som kan vente, men vi har snakket mye om hva som er viktig når vi nå får en baby i hus... Dette har resultert i at Josefine har skrevet regler for Jippi, så får vi se om det blir flere regler etterhvert som erfaringer dukker opp!😉